neljapäev, 16. märts 2017

Peipsi jääolude graafik

Tegin siin mingihetk ühe suurema uurimistöö ning koostasin tabeli graafilisel kujul Peipsi ja Lämmijärvele kohta kuna piirivalve järvele lubas ning mis piirangud kehtisid.
Piirivalve hakkas järve jääle minekut reguleerima kuskil 2005. aasta kandis kui esialgu teatati ainult, et nüüd enam ei või minna. Alustavat luba siis veel ei antud ning iga mees sai ise otsustada kas nüüd võib või mitte.
Mida aasta edasi seda põhjalikumalt hakkas piirivalve järvel käimist kontrollima.
2007-2008 aast talv oli selline kus ei lastudki kedagi järvele - jääolud olid nii kehvad. Kutselised seepeale kirusid piirivalvet, et nad nüüd ilma tööta ja panevad kõik ameti maha.
2008-2009 aasta talvest alates on siis juba konkreetselt piirivalve poolt järvel käimine reguleeritud - kuna ja kuidas võib järvele minna. See on ka minu tehtud graafikul näha.
2014-15 ja 2015-16 talved olid ka väga heitlikud ning kohati võib ka ebatäpsust olla seal andmetes kuna siis lubati mingites kitsates piirkondades järvele km piirangutega ning seda muudeti päris tihti ja täpseid pressiteateid selle kohta ei leidnud. Üldjuhul peaks pilt nende aastate kohta enamvähem siiski paigas olema.
Graafikust on näha, et 2008 kuni 2013 olid suhteliselt korralikud talved ning Peipsil sai päris pikalt kalastada. Enne seda perioodi oli paar kehvemat aastat. 2014 kuni 2016 olid keskmiselt kehvemad või päris viletsad jääolude poolest. Sellel talvel 2016-17 olid nüüd rahuldavad olud kuigi ega seda külma väga palju see aastagi ei olnud ning püügiaeg oleks võinud olla pikem nii alguse kui ka lõpuosas.
Graafikus on iga aasta kohta eraldi märgitud piirangud Lämmijärve ja Peipsi järve kohta.
Lisaks on ristiga märgitud tabelisse ka need korrad kui ma ise järvel kalal käisin.
Et pilti parema kvaliteediga vaadata, siis kliki siia: link graafiku pildile.

Kommentaare ei ole: